Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите разшириха обхвата на дуалното образование и въведоха нови изисквания към работодателите

Снимка: БГНЕС

Депутатите разшириха обхвата на дуалното образование и въведоха нови изисквания към работодателите с приетите на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение. 

С промените освен специалности, защитени от държавата, се въвежда понятието "специалности, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда". Двата списъка специалности ще се определят не само на областно, но и на национално ниво и ще се обновяват всяка година до края на октомври. Най-малко на пет години пък ще се актуализират учебните програми за професионалното обучение на деца, навършили 16-годишна възраст. 

С промените няма да има възможност работодател и ученик да сключват договор помежду си. Договор може да се сключва между един или няколко работодатели и институция в сферата на професионалното образование. 

Депутатите въведоха изисквания към работодателите, като те трябва да гарантират осигуряването на съответната материална база и квалифицирани наставници, които да са ангажирани с процеса на обучение. 

С промените, приети на първо четене, се правят и промени в Закона за здравното осигуряване, с които учениците в дуална форма на обучение, сключили трудов договор с работодател, ще продължат да бъдат здравноосигурени от държавата до завършване на обучението си. 

Заместник-образователният министър Таня Михайлова посочи едно от предимствата на законопроекта: 

"Обучението чрез работа ще допринесе за превенция на ранното напускане на училище и ще даде възможност за повторно включване на учениците в обучение за придобиване на професионална квалификация".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна