Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографският музей в Пловдив показва златарски техники

В Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата „Гривни дрънкат под възглаве”, организирана съвместно с  Етнографския музей на открито „Етър“  в Габрово.  Изложбата представя специфичните инструменти и модели  с традиционните техники, използвани в златарството.  Насочва поглед  и към дюкмеджиите -  майстори на изделия от олово, мед, бронз, месинг и др. неблагородни метали.  Показва и  характерната за Габровско женска сукманена носия със сокайното забраждане.  Могат да се видят и изработени от куюмджиите изящни ритуални изделия,  използвани в християнското богослужение, както и повлияните от западната мода луксозни предмети на бита. 

През Възраждането куюмджийството е един от най-престижните занаяти у нас.  Наред със свещениците, учителите и другите първенци на общността са почитани работещите с благородни метали – златари и дюкмеджийството– един малко познато днес, но популярен в миналото занаят за изработка на по-евтини метални предмети. Изработвани са изделия за домашни нужди (дръжки и резета за врати и прозорци, барутници, оловни павурчета за ракия, светилници и др.); за занаятчийски потреби – модели на куюмджийски изделия, дивити, пиринчени дръжки за ножове, дюлгерски отвеси, везни за кантари, печати на църкви и т.н. и накити – пръстени, гривни, чапрази, обеци (основно от мед, бронз, месинг).

Куюмджиите са творците на накити за украса на човешкото тяло, но показват таланта си и при изработването на църковната утвар и луксозни изделия за бита. Най-различни по предназначение и вид са накитите, които допълват традиционния костюм. Но освен като украса, те са и апотропеите, които имат чудодейна сила да пазят притежателката си от лош поглед, да отклоняват злите мисли и да ù гарантират здраве и благополучие. Накит се подарява на избраната невеста, той е социалният показател от какво семейство идва и в какво отива.  За по-любознателните посетители в изложбата е включена любопитна информация за значението и ролята на накитите в народните традиции, за обичаи и вярвания; за историята на занаята; за начина, по който куюмджиите са търгували или рекламирали стоката си.

Специален модул, посветен на децата, им дава възможност да се запознаят със занаята, като се забавляват и играят. Видеоматериали представят интересни тематични презентации, като например „Как се гласи сокай” и „Основни техники в производството на изделия” и др
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна