Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК очаква от страните от ЕС да дадат мнение за поетите ангажименти от „Трансгаз“

Снимка: BGNES

Европейската комисия прикани страните от ЕС, особено България и Унгария, да вземат отношение по поетите ангажименти от страна на румънската компания „Трансгаз“, които се очаква да позволят износ на природен газ от северната ни съседка в съответствие с европейските правила за конкуренция. 

"Комисията също ще даде оценка на ангажиментите, поети от румънската газопреносна компания", каза говорителката на европейската комисия Лусия Коле:

"Ние преценяваме дали тези ангажименти ще осигурят свободен приток на природен газ за пазара в Източна Европа на конкурентни цени, което е и нашата цел. Това особено важи за Румъния и нейните съседи - България и Унгария".

След официално разследване, което започна през юни 2017 година, Комисията изрази опасения, че румънската държавна компания за пренос на синьо гориво е нарушила правилата за конкуренция на ЕС, като е ограничила износа на природен газ от страната. От своя страна "Трансгаз" е поела ангажимент да увеличи износа от 0,01 милиард кубически метра годишно, до четири милиарда кубически метра на интерконекторните връзки в Унгария и в България, както и да даде гаранция, че тези количества няма да бъдат спирани. Компанията обещава още, че офертите й за износ и  вътрешно потребление няма да бъдат различни, както и че няма да използва каквито и да било средства, които да пречат на експорта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна