Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган ще говори за Сирия пред ООН

Снимка: БГНЕС

Да привлече вниманието към хуманитарните кризи, включително тази в Сирия – това е една от целите на турския президент Реджеб Тайип Ердоган по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Турският президент даде тази заявка преди да отпътува за Съединените щати.

По думите на турския лидер човешка отговорност на Анкара е да постави проблемите на „сирийските братя“ в дневния ред. Той добави, че никоя друга страна не е била засегната повече от Турция от сирийската криза.

Не е предвидена среща между американския президент Доналд Тръмп и турския държавен глава по време на посещението му зад океана. Реджеб Ердоган посочи, че, ако такова искане постъпи от Вашингтон, то ще бъде разгледано. В Съединените щати обаче Ердоган ще се срещне с американски инвеститори и представители на медиите.

Турският президент добави, че най-големият въпрос пред бъдещето на Сирия e „терористичното блато“, което се увеличава на запад от р. Ефрат под закрилата на някои турски съюзници. Реджеб Ердоган визира американската подкрепа за Сирийските демократични сили, чието ядро се състои от кюрдски въоръжени отряди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна