Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция в Германия се споразумя за шефа на вътрешното разузнаване

| обновено на 24.09.18 в 16:56
Ханс-Георг Маасен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партиите от управляващата коалиция в Германия са постигнали споразумение за бъдещето на шефа на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен, предадоха световните агенции.   

Шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен няма да бъде издигнат до поста държавен секретар в министерството на вътрешните работи, а ще работи само като съветник по европейските въпроси в него. Това решение окончателно взеха лидерите на коалиционните партии след преговори в събота и неделя.

Шефът на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен се превърна в проблем за управляващата коалиция, след като даде интервю, в което се усъмни, че след убийството на германски гражданин в град Кемниц крайнодесни са гонели чужденци по улиците. Медиите и доклад на полицията опровергаха думите му и канцлерът Меркел настоя Маасен да се оттегли от поста, който заема. Единственият негов поддръжник в коалицията - лидерът на баварския ХСС Хорст Зеехофер, обяви, че ще го назначи като държавен секретар по сигурността в министерството на вътрешните работи, което той оглавява. Това обаче предизвика още по-остри реакции срещу Маасен, тъй като новата позиция представлява повишение и е свързана освен с повече отговорности и с по-голямо заплащане. Социалдемократите заплашиха дори, че ще поставят под въпрос участието си в коалицията. Канцлерката Ангела Меркел се съгласи, че новото назначение е грешка и свика повторни разговори за съдбата на Маасен, на които бе взето решение той да е само съветник със същата заплата в министерството на Зеехофер.

Не се съобразихме с желанието и протеста на хората и това бе грешка. Затова и решихме да редивираме решението и да сменим позицията на Маасен, обясни Меркел. Сега е време да започнем със съществената част от работата на правителството и да решаваме проблемите на хората. Твърде дълго се занимавахме със себе си и функционалността на трудно съставеното правителство, призна още тя.

Миналата седмица беше обявено, че Маасен ще бъде освободен от поста на ръководител на Федералната служба за защита на конституцията, след като беше обвинен, че поддържа крайнодесни възгледи. Решението обаче той да бъде преместен на по-високо платена длъжност във вътрешното министерство предизвика възмущение и наложи нови преговори между коалиционните партньори за неговото бъдеще.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна