Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Русия планира да създаде военна база в Иран, пише „Независимая газета“. Техеран вярва, че Русия ще укрепи сирийската отбрана и няма да пречи на Иран да направи това. По информация от сирийски източници Москва е поискала достъп до военна база  в северозападната част на Иран. Предполага се, че авиобазата ще се използва като междинно летище на път за Сирия, в която ще се извършва презареждане на руски военни и военно-транспортни самолети. Военните министерства на двете държави все още не са коментирали тази информация.

Вашингтон и Москва се отказват от ядреното разоръжаване, пише руският вестник „Комерсант“. Администрацията на САЩ може да откаже от подновяването на ключови споразумения за ядрено разоръжаване и не изключва преразглеждане на други договори с Русия в областта на контрола на въоръженията. Под заплаха са СТАРТ-3 и Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег. Белият дом заяви, че причината за подобна стъпка може да бъде тестването в Русия на принципно нови видове оръжия, както е докладвано през март от руския президент Владимир Путин в обръщението си пред Федералното събрание.

Възможно е още днес Конституционният съд в Молдова да отстрани президента Игор Додон от власт, пише молдовското издание на „Комсомолская правда“. Политическа криза избухна в страната след като премиера Павел Филип  замени двама министри. Президентът на Молдова Игор Додон наложи негативна резолюция, като се позова на непригодността на новите министри. Така демократичната партия на Молдова поиска временно прекратяване на правомощията на президента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна