Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям пожар избухна недалеч от Пиза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на пет селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение.

Равносметката до момента е, че пожарът е причинен умишлено и е изгорил 600 хектара борови и маслинови гори. Евакуирани са около 700 души, които са настанени в спортни зали и при свои близки. Летището на Пиза е временно затворено. Жертви няма, обгорели са къщи в селището Калчи. Все още се потушават пламъци на някои места. Хората са предупредени, че ще могат да се приберат по домовете си утре следобед.

Кметове и общински съветници на застрашените селища са на мнение, че пожарът е злонамерен и  прокуратурата започна разследванев тази посока.

Пожарът е избухнал в планината Сера около 22 часа местно време снощи. Силният вятър е разнесъл бързо пламъците, които по думите на пожарникарите са достигали към 30 метра. Вятърът затруднява овладяването им, но специализираните екипи и хеликоптери се борят със сериозната ситуация. По чудо незасегнат остана манастирът на Пиза край Калчи, датиращ от 14-и век.

Управителя на област Тоскана Енрико Роси обяви извънредно положение и отпусна 200,000 евро за разходите по спасителните операции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна