Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормативни промени за повишаване на гаранционните срокове на нови инфраструктурни проекти и ремонти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова участва в Oсмия дискусионен форум „Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства”.
Снимка: БГНЕС

Подготвя се промяна в нормативната уредба, с която се повишават гаранционните срокове на нови големи инфраструктурни проекти и на ремонтите им. Това стана ясно по време на осмия дискусионен форум "Строителството през 2019 година".

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че се обсъждат варианти за новите гаранционни срокове в зависимост от видовете дейности:

"Бихме искали за първокласни, второкласни, третокласни пътища, за магистрали, да направим промяна и тя, естествено, да е в завишение на гаранционните срокове. Нашият основен приоритет ще бъде качеството на строителството, не само пътното строителство. Предстои изпълнението на много проекти. Ще стартират проекти за над 3 милиарда лева. Във ВиК сектора също ще има около 1 милиард, така че приоритет е качеството и контролът при изпълнението".

Председателят на "Пътната агенция" Светослав Глосов добави, че повишението на сроковете не е възможно да бъде двойно заради по-бързото износване на материалите:

"Специално в пътните инфраструктури не можеш да заложиш по-голям гаранционен срок, отколкото е експлоатационният срок на даден материал. Примерно износващият слой на асфалтовата настилка - последните 4 сантиметра - е между 6 и 8 години и няма как да сложиш гаранционен срок 10 години. Средно с между 2 и 3 години да бъде увеличен гаранционният срок - това е нашето предложение, за отделните видове строежи".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна