Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки.

Те предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за жените от 55 на 60 години, а не на 63, както предложи правителството. При мъжете увеличението остава от 60 на 65 години.

Промените на Путин предвиждат още предсрочно пенсиониране за многодетните майки, повишаване на парите за безработни в предпенсионна възраст и криминализиране на уволнението на такива хора.

Президентът Путин огласи предложенията си в телевизионно обръщение в края на август и ги внесе в Думата на 5 септември преди днешното второ четене на законопроекта за пенсионната реформа.

Макар и президентските поправки да бяха гласувани единодушно, не всички депутати подкрепиха законопроекта като цяло. Документът беше приет с 326 гласа, „за“, 59 „против“ и един въздържал се.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна