Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бюджета на НЗОК има преразход заради плащания към фондове за лечение в чужбина и за лекарства

Жени Начева
Снимка: БГНЕС

Преразходът в бюджета на Здравната каса за тази година се определя от плащания към европейските фондове за лечение в чужбина и за лекарства, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева:

"Това няма да създаде опасност или проблем за изпълнението на бюджета за тази година, защото параметрите, които ще заплатим, са договорени. Трябва да ги анализираме и коригираме, като поведение и начин на работа, за следващата година. И другото направление е свързано с лекарствата, където също има тенденции за увеличение на разходите."

Бюджетът на Здравната каса за следващата година няма да бъде съобразяван с предложените от министъра нови здравноосигурителни модели, защото те са планирани за следващ период, каза още Жени Начева.

На днешният надзорен съвет Пламен Таушанов от пациентската квота е предложил да се провери дали може да има по- голям  достъп на пациентите до скъпоструващата образна диагностика с модерна апаратура, за която заплаща Здравната каса:

"Може ли да има по-голям достъп пациентът до ядрено-магнитен резонанс, тъй като това, което имаме като информация е, че от 10 кандидатствания в Районната каса само 5 са разрешени, което много затруднява лечението на пациентите. Има големи операции, които започват без ядрено-магнитен резонанс, което е в ущърб на интересите и на лекаря, и на пациента."

Като пациентска организация Таушанов заяви, че предпочитат вторият предложен здравноосигуритерен модел , в коюто деменополизацията се въвежда поетапно, а касата се конкрурира с фондовете, но на този етап дори този вариянт поставя още много въпроси:

"Като организация подкрепяме втория модел. Считаме, че първият няма никакви условия. Изведнъж механично да се опитваме да въвеждаме модел на Холандия или на Франция в България, при абсолютно различна икономическа, социална и каквато искате обстановка и доходи е леко несриозно. Нашето предложение е да се съсредоточим върху втория вариант."

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна