Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на ноември шуменският съд ще заседава в Хитрино по делото за катастрофата

Снимка: Радио Шумен

На 5 ноември Шуменският окръжен съд ще има изнесено заседание в Хитрино на мястото на влаковата експлозия. Това беше решено на днешното заседание по делото. Обвиняеми за инцидента са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. За 11 декември е насрочен разпит на свидетели от чужбина чрез видеоконферентна връзка. 

Връзката с Чехия и Германия ще осигури показанията на двама жп експерти, които са огледали местопроизшествието два дни след инцидента по поръчка на фирмата превозвач. Докладът им обаче не може да се приеме от съда, тъй като не е по надлежния ред.

Днес беше разпитан друг член на този международен екип - румънски експерт по жп инфраструктура. Свидетелят обясни видяното по снимки, но беше категоричен, че стрелката не е била заключена и коловозът за влака не е подсигурен. Железният път е бил в лошо състояние.

По делото беше приета допълнителна медицинска експертиза за стрелочника Ирфан Юнуз. Тя трябваше да докаже има ли изгаряния по дланите. Коментар на адвокат Ивайло Йорданов:

"Нищо ново не беше установено с нея, освен противоречието между твърденията на вещите лица в експертизата, че няма изгаряния по дланите и констатацията на медицинските документи."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна