Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на "Тесла" с близо 18% след постиганото споразумение между Илон Мъск и Комисията за ценни книжа на САЩ

Илън Мъск остава главен изпълнителен директор на "Тесла"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Tesla Inc. поскъпват с близо 18% на извънборсовата американска търговия, тъй като инвеститорите приветстват изненадващото разрешаване през уикенда на регулаторната драма с голямата компания за електрически автомобили.

В събота предприемачът Илон Мъск сключи споразумение с американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) да плати глоба от 20 милиона долара и да се оттегли от поста председател на съвета на директорите на „Тесла“. Мъск обаче ще остане главен изпълнителен директор, като запазването на неговата ключова водеща роля в Tesla Inc. сякаш премахна инвеститорските притеснения относно бъдещето на компанията.

Изненадващото разрешаване на регулаторната драма доведе до ръст на акциите на Tesla Inc. с близо 18% към 314,70 долара за една акция на извънборсовата търговия на Уолстрийт. Ако тази тенденция се запази и след старта на реалната американска търговия, това може да се окаже най-здравият еднодневен ръст на акциите на Tesla от поне пет години насам, според данни на компанията FactSet.

Трябва да се има предвид, че в края на предходната седмица акциите на компанията за електрически автомобили се сринаха с 14% след новината, че американският борсов регулатор SEC заведе дело за измама срещу Илон Мъск, обвинявайки го, че е подвел инвеститорите посредством негови послания в Туитър. От SEC също така настояха съдът да забрани на главния изпълнителен директор да продължава да управлява публичната компания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени