Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Шарл Азнавур

| обновено на 01.10.18 в 16:55
Легендата на френската музика Шарл Азнавур по време на концерта му в България през 2017 г.
Снимка: БГНЕС

На 94-годишна възраст е починал известният френски певец и композитор Шарл Азнавур, съобщи АФП.

Азнавур е починал в дома си в Южна Франция.

Последният му концерт беше на 19 септември в Осака, Япония. През пролетта Азнавур отмени концерти в Япония и Узбекистан заради травма на ръката. В края на ноември 2017 г. той изнесе за първи път у нас голям концерт - част от световно турне.

В дългата си кариера Азнавур е написал повече от 1300 песни, които са продадени в тираж от повече от 180 000 000 екземпляра. Той има и повече от 60 роли в киното.

Шанур Вахинанг Азнавурян е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Още от ранна възраст, неговите артистични родители го въвеждат в света на театъра. Не закъснява и кариерата му на певец, като едва на 9 години приема и артистичното име Азнавур. Към звездите го изстрелва самата Едит Пиаф, която след като го чува да пее го взима на турнетата си във Франция и САЩ. "Френският Франк Синатра", както ще го запомним, създава над 1000 песни, албумите му се продават в тираж от над 180 милиона в световен мащаб. Българската публика имаше честта да го види за последен път в столичната зала Арена Армеец, през ноември 2017 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна