Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Сърбия на работно посещение в Русия

Вучич на визита в Москва на фона на нова ескалация на напрежението между Белград и Прищина

Сръбският президент Александър Вучич
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на работно посещение в Русия, по време на което ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. Очаква се двамата да обсъдят ключови въпроси за развитието на двустранните отношения и актуални регионални и международни проблеми, съобщават от пресслужбата на Кремъл.

Александър Вучич идва в Москва на фона на новата ескалация на напрежението между Белград и Прищина, провокирано от инцидента в района на водохранилището и ВЕЦ „Газивода“. Стратегическият обект се намира на територията на Северно Косово, но е част от енергийната система на Сърбия. Белград разчете като провокация посещението на косовския президент Хашим Тачи в района преди няколко дни и приведе армията си в бойна готовност. Тогава Александър Вучич заяви, че приоритетно ще обсъди с президента Путин ситуацията в Косово и Метохия и ще поиска неговата подкрепа на всички международни форуми.

Междувременно руското министерство на външните работи излезе с официална позиция за референдума в Македония. Москва разглежда гласуването като резултат от грубата намеса на страните-членки на ЕС и НАТО във вътрешните работи на Македония и настоява Договорът от Преспа да бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна