Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Manchester Airports Group потвърди участието си в търга за отдаване на концесия на летище София

Пресконференция на представители на MAG във връзка с концесията на летище София.
Снимка: БГНЕС

Manchester Airports Group (MAG) потвърди намерението си да участва в търга за експлоатация на летище София, съобщи официално британската компания.

MAG, която управлява летища "Манчестър", "Станстед" и Ийст Мидландс" в Обединеното кралство, заяви, че офертата й ще бъде подкрепена от китайската строителна фирма BCEG - компанията, работеща с MAG по британския проект Airport City за летището в Манчестър.

Тръжната процедура за експлоатацията на летище София беше стартиран от българското правителство на 5-ти юли.

Чарли Корниш, главен изпълнителен директор на MAG, заяви: "Летищата обединяват света и действат като значими икономически катализатори както за регионалните, така и за националните икономики в които оперират и се надяваме да ни бъде дадена възможност да предоставим на българските граждани глобален портал от световна класа, който те заслужават.

"Вече предприехме значителен обем от работа по отношение на тази възможност и имаме ясна визия за това как предоставим нашия опит и глобална маршрутна мрежа за летище София, като го направим сравнимо с това на други летища от най-висок световен клас. Искаме да осигурим пряка международна свързаност с България, която да стимулира туризма и икономическия растеж", подчерта изпълнителният директор на MAG.

Британският транспортен министър Крис Грейлинг също подкрепи кандидатурата на MAG, като заяви: "MAG инвестира солидно в своите летища в рамките на Обединеното кралство, като компанията е постигнала последователен и устойчив растеж. Имам удоволствието да подкрепя тяхната оферта за споделяне на този успех и за летище София и надежден летищен оператор като MAG е правилната компания, която да инвестира в България, тъй като Великобритания се стреми да укрепи икономическите си връзки".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна