Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 230 милиона лева ще финансират проекти за ВиК у нас Фондът на фондовете и ЕБВР

Снимка: БГНЕС

220 000 души ще имат достъп до по-добро водоснабдяване, след като бъдат осъществени проекти по Оперативна програма "Околна среда". За да се осигури евтин финансов ресурс за ВиК операторите, Фондът на фондовете подписа оперативно споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Разполагаемият ресурс е за повече от 230 млн. лева.

ВиК операторите, които ще могат да се възползват от ресурса, са 14. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов:

"Които, естествено, трябва да имат и собствено съфинансиране. И именно този финансов инструмент ще гарантира тяхното съфинансиране или евентуално гаранции пред търговски банки, през които те могат да намерят съфинансиране".

От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова обърна внимание на техническата помощ, която Европейската банка за възстановяване и развитие ще окаже на 14-те ВиК оператора, които могат да се възползват от този финансов ресурс.

"За да се постигне едни наистина устойчиви оператори, които освен, че ще могат да възстановяват средствата, които ще получат по този финансов инструмент, ще могат и да подобрят своето ефективност, която е основна цел и задача на реформата във ВиК отрасъла".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна