Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата в САЩ се понижи до най-ниско ниво от Виетнамската война насам

Септемврийската заетост нарасна доста слабо отчасти в резултат на урагана Флорънс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът на заетостта в САЩ се забави рязко през септември до 134 хиляди нови работни места, отразявайки вероятно негативния ефект от урагана Флорънс, но в същото време безработицата се понижи до най-ниско ниво от Виетнамската война насам, достигайки 48-годишно дъно от 3,7 на сто.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през септември с едва 134 000 работни места при осреднени очаквания на финансовите пазари за по-солидно повишение с 185 000, показват данни на Министерството на труда. Въпреки че нарастването е най-слабото от 12 месеца насам, това представлява рекордно в историята повишаване на заетостта за 96-ти пореден месец. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха солидна възходяща сумарна ревизия от 87 000, като тези за юли бяха ревизирани нагоре до 165 000 (при предишна оценка за 147 000), а тези за месец август – до цели 270 000 (при предишна оценка за растеж с 201 000).

За първите девет месеца на годината бяха разкрити средномесечно 211 хиляди нови работни места, което е над техния средномесечен растеж със 182 000 през изминалата година, когато американската икономика успя да генерира 2,173 млн. нови работни места, съобщава Министерството на труда. Днешните данни са поредно доказателство, че 2018-а ще се окаже осмата поредна година с растеж на заетостта с най-малко 2 милиона. Това би представлявал едва вторият подобен период след предходния през 90-те години на миналия век, при който водещата световна икономика успя да създаде толкова много работни места за по-продължителен период.

Нивото на безработица се понижи изненадващо през септември до 48-годишно дъно от 3,7% от 3,9% през август и осреднена прогноза на финансовите пазари за понижение до 3,8 на сто. Това е най-ниското ниво на американската безработица от декември 1969-а година (от Виетнамската война насам).

През септември в частния сектор на американската икономика бяха разкрити едва 121 работни места (при очаквания за 180 хиляди), в държавния сектор бяха добавени 13 хиляди, заетостта в промишления сектор се увеличи с 18 хиляди, а в строителния сектор - с 23 хиляди. Поредно здраво повишение с 54 хиляди е отчетно при разкриването на нови работни места в сектора на бизнес услугите, като броят на новонаетите т.нар. "бели якички" в рамките на последните 12 месеца вече надвиши 550 хиляди.

От Департамента по труда посочиха, че е възможно заетостта в някои индустрии да е била повлияна негативно от урагана Флорънс, който удари през миналия месец Северна и Южна Каролина. На този етап обаче все още не може да се оцени неговото конкретното влияние върху данните за заетостта.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се повиши през септември с 8 цента, или с 0,29% спрямо август, достигайки 27,24 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда се забави до 2,8% от 2,9% през август, когато отбеляза най-солиден растеж от юни 2009 година насам. Това е знак, че все по-затегнатият трудов пазар и недостигът на квалифицирана работна ръка все още не са допринесли за по-сериозен инфлационен натиск. Продължителността на средната работна седмица през септември остана очаквано в рамките на 34,5 часа.

Днешните смесени данни на Департамента по труда са поредно доказателство, че здравият растеж на американската икономика през второто тримесечие може да остане в сила и през лятото и началото на есента. Трябва да се има предвид, че БВП на САЩ нарасна на годишна база през второто тримесечие с 4,2%, почти дублирайки растежа от 2,2% в началото на годината.

Септемврийските данни са в подкрепа и на политиката на Федералния резерв на постепенно повишаване на американските лихви.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна