Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е установено превишаване на нормите за шум от кариерите край пловдивското село Белащица

Снимка: Радио Пловдив

При замерванията, извършени през септември на кариерите край пловдивското село Белащица, не е установено превишение на нормите за шум, съобщиха от пловдивската екоинспекция. В събота жителите на Белащица и още няколко села поискаха добивът на инертни материали в района да бъде спрян, като се обявиха и срещу разширението на кариерите. Хората са недоволни от шума, замърсяването на въздуха и разбитите от камионите пътища. 

От екоинспекцията уточняват, че замерванията са направени при извършването на контролирани взривни дейности в кариерите. Освен това е било установено, че запрашеността е била в рамките на добивните площи като прахът се е утаил за 5 минути и не е било допуснато изнасяне извън границите на кариерите. Контролът стана постоянен и ще продължи. 

От началото на годината са извършени по шест проверки на двата обекта, дадени на концесия, съобщават още от регионалната инспекция по околната среда и водите. В отговор на продължаващите няколко месеца протести, министерството на енергетиката организира на 12 октомври разширена среща, на която да се обсъди бъдещето на кариерите. На нея са поканени представители на инициативния комитет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна