Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей застава пред депутатите насред критики за плана ѝ за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей
Снимка: БТА

За първи път след срещата на върха на ЕС в Залцбург британският премиер Тереза Мей ще се изправи днес пред депутатите в Камарата на общините на фона на засилващ се натиск да промени стратегията си за Брекзит.

Седмица преди изключително важната на лидерите на страните-членки на ЕС няма признаци Тереза Мей да се отказва от нейния план за Брекзит, който бе отхвърлен в Залцбург и критикуван от мнозина във Великобритания, включително от депутати от нейната Консервативна партия.

Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис предупреди за фатални последствия за партията, включително загуба на следващите общи избори, ако премиерът продължава да настоява на плана от Чекърс.

В същото време министри правят изявления, че Лондон и Брюксел са все по-близо до намиране на решения на най-трудните въпроси, сред които ирландската граница.

Тереза Мей бе критикувана вчера, че се страхува да се яви в парламента като изпрати министъра за Брекзит Доминик Рааб да запознае депутатите с резултатите от Залцбург. Самият Рааб изрази оптимизъм, че сделка ще бъде постигната до ноември.

От Международния валутен фонд предупредиха, че при Брекзит без сделка може да бъде застрашена стабилността на световната икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна