Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив

Снимка: БГНЕС

По предложение на министъра на транспорта правителството прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Министерският съвет беше определил за концесионер участника в процедурата за предоставяне на концесия – Обединение (Консорциум) между „Хайнан” и „Пловдив Еърпорт Инвест”. Класираният на първо място участник е информирал за невъзможността да сключи концесионен договор.

Законът за концесиите поставя в оперативната самостоятелност Министерския съвет да реши дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата, да сключи концесионния договор. Установена е съществена разлика в офертите на участниците, класирани на първо и второ място.

Новият Закон за концесиите е приет след приемане на решението на Министерския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия на летище Пловдив. Икономически и правно оправдано е процедурата за предоставяне на концесия на летище Пловдив, да бъде проведена при условията и по реда на новия Закон за концесиите, се уточнява в прессъобщението от МС.

Кабинетът отпусна допълнително 150 млн. лева за ремонт на пътища. Според съобщението от пресслужбата на МС, парите ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходи или трансфери от бюджета за годината. С тях ще бъдат ремонтирани близо 480 км. пътища, сред които източната дъга на околовръстния път на София през Владая, отсечките Димитровград - Хасково, Русе - Варна, пътят Варна- Бургас и др.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна