Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел приветства действията на София по залавянето на заподозрения за убийството на Виктория Маринова

Жан-Клод Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера Бойко Борисов и българските власти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейски лидери приветстваха днес действията на българските власти за залавянето на заподозрения за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова.

Първи реагира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който обяви позицията си по време на редовното заседание на колегиума на комисарите в Брюксел. Тя бе изчетена по-късно от говорителя на ЕК Маргаритис Схинас.

„Председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера Бойко Борисов и българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави-членки на ЕС, арестуваха заподозрения убиец на журналистката Виктория Маринова. Бързата реакция и обединени усилия показват решимостта за постигане на справедливост при такива срамни действия. Мислите ни остават със семейството и приятелите на Виктория“, каза той.

„Поздравления за скоростта и точността на разследването, което направи възможно арестуването на убиеца й, чийто мотив не е свързан с работата ѝ на журналист“, написа председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в Туитър.

„Горещо приветствам предварителните резултати от разследването. Българските власти действаха бързо и ефективно. Имаме им пълното доверие, че ще въздадат справедливост на семейството и близките на Маринова“, се казва в изявлението на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна