Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите майки на деца с увреждания ще останат през цялата нощ пред МС

Снимка: БТА

Протестиращите майки на деца с увреждания обявиха, че остават пред Министерския съвет цялата нощ. Въпреки че вчера подписаха плана за действие за промени в двата закона - за хората с увреждания и за личната помощ, те излязоха на протест, защото не вярват, че обещанията ще бъдат изпълнени.

Майките блокираха движението по бул. „Дондуков“ пред сградата на МС преди 19.00 ч., а час по-късно затвориха движението и по съседния бул. „Цар Освободител“. Преди 21.00 ч. движението по "Цар Освободител" беше възстановено.

Протестиращите разпънаха на жълтите павета и палатков лагер с около 30 палатки. Запалиха и свещи под формата на кръст, като символ, че реформата все пак ще се случи. 

Чрез блокирането на движението и гражданското си неподчинение майките искат да покажат, че както системата ги блокира, така и те могат да блокират системата. Те разпънаха своите палатки на жълтите павета на бул. "Дондуков", въпреки набелязаните във вторник срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, като декларираха, че протестът им ще продължи до приемане на текстовете. 

Полицията състави предупредителни протоколи на протестиращите, тъй като демонстрацията беше разрешена до 22 часа. Официалната част на акцията на недоволство приключи тогава, но палатките останаха на "Дондуков". Протестиращата Вера Иванова обясни: 

"Това е спазване на закона, тъй като след 22 часа ние нямаме право на каквото и да е. Тъй като ще останем до утре сутринта ни се правят предупредителни протоколи и ни събраха личните карти. За нарушаване на обществения ред. Полицаите казаха, че ще си тръгнат. Ние ще останем сами, такъв бил закона. Надявам се, че колите няма да минат през нас и хората ще ни разберат. Вярвам, че гражданите няма да минат през палатките, в които има деца. Сигурна съм, че обществото ще ни разбере, защото това не се издържа. На никой не му лесно." 

На сутринта майките с увреждания ще решат как да продължат протеста. Вера Иванова изтъкна, че заявеното от изпълнителната власт намерение за влизане на законите в Народното събрание на 17 октомври и гласуване до 15 декември, е чувано от майките и преди. 

"Ние 4 месеца отседяхме на улицата и резултатът е никакъв", заяви Иванова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна