Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват произхода на парите на Замира Хаджиева във Великобритания

Магазин "Харъдс" в Лондон
Снимка: БТА

Замира Хаджиева, съпруга на бившия председател на Управителния съвет на Международната банка на Азербайджан Джахангир Хаджиев, ще трябва да доказва пред британските власти произхода на парите си, с които е закупила жилище в Лондон на стойност 11,5 милиона паунда и е похарчила 16 милиона паунда за 10 години само в прочутия лондонски магазин „Харъдс“.

55-годишната Замира Хаджиева е първата „жертва“ на новия британски закон за борба с корупцията. Тя вече загуби съдебна битка за запазване на името ѝ в тайна. Освен притежавания луксозен дом в престижния квартал Кенсингтън и невероятната сума, похарчена в „Харъдс“, Хаджиева е закупила къща, близо до магазина, както и игрище за голф в графство Бъркшър. Сега Върховният съд разпореди тя да обясни произхода на богатството си, в противен случай ще загуби нейната собственост. Съгласно закона Хаджиева трябва да даде пълен отчет пред Агенцията за борба с престъпността как е могла да си позволи покупките и охолния начин на живот. Джахангир Хаджиев е бил осъден през 2016 година на 15 години затвор за участие в голяма финансова измама, при която от Международната банка на Азербайджан са изчезнали милиони паундове. 

Адвокати на Хаджиев са заявили, че той се е скарал с управляващото семейство в Азербайджан и е платил цената за това. Замира Хаджиева е получили позволение от Хоум офис да живее във Великобритания, съгласно визовата схема за заможни инвеститори. От Агенцията смятат, че има милиарди паундове „мръсни пари“, инвестирани в британски недвижими имоти, но е почти невъзможно притежателите да бъдат обвинени в „пране на пари“, поради липсата на доказателства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна