Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни земетресения разлюляха Папуа Нова Гвинея, Индонезия и Курилските острови

Епицентърът на земетресението в Индонезия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресение с магнитуд 7 разлюля отдалечения остров Нова Британия в Папуа-Нова Гвинея, съобщи американският Геофизически институт, цитиран от Ройтерс. Епицентърът е бил на 200 км югозападно от град Рабаул, на дълбочина от близо 40 километра. 

Няма данни за жертви и разрушения. От полицията в Рабаул са съобщили за Ройтерс, че все още не е била установена връзка с населените места, намиращи се по-близо до епицентъра. Първоначално предупреждение за цунами по-късно беше отменено.

Земетресение стана и край Индонезия - с магнитуд 6,2, предаде ТАСС, като се позова на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Силният трус е бил регистриран на дълбочина от 10 километра, с епицентър на 186 километра източно от град Сурабая, на централния остров Ява. По-късно властите съобщиха, че земетресението е причинило 3 смъртни случая, щети по сгради и паника сред населението.

Земетресение с магнитуд 6,8 разтърси и Курилските острови между Япония и руския полуостров Камчатка. Засега няма данни за пострадали на островите.

Папуа Нова Гвинея, Индонезия и Курилските острови се намират в земетръсни райони и подобни бедствия са често явление. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна