Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в ареста мъжете, обвинени в незаконна търговия с културно-исторически ценности

| обновено на 11.10.18 в 21:19
Снимка: Ани Петрова, БНР

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста четиримата мъже, обвинени в незаконна търговия с културно - исторически ценности. Сред задържаните е и  служителят на ДАНС Надко Добчев, който, според прокуратурата, координирал действията на групата.

Античен златен венец с тегло 400 грама е бил спасен от продажба за 2 милиона евро при спецакция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС в понеделник, за която медиите научиха часове преди съдебното заседание.  

Един от задържаните, занимавал се от  години с иманярство, предал доброволно още четири артефакти – също златни, антични и - по думите на заместник-директора на Археологическия музей  Христо Попов, датиращи от средата на IV век пр. Хр.

На пресконференция, на която бяха показани накитите, пазени от маскирани и въоръжени барети,  заместник–главният прокурор Иван Гешев на няколко пъти  повтори, че с много голяма вероятност те са автентични, както и уточни, че прокуратурата знае, че има и незаконен бизнес с  реплики на антични вещи:
"Но събраните доказателства, включително и от анализа на тези доказателства, а и включително от експертна справка, изготвена от специалисти от Националния археологически институт, нямаме основание към този момент да се съмняваме, че тези обекти са автентични".

Иманярите Димитър Андинов и  Петър Влаев обаче обявиха античното злато за имитация. Венецът бил изработен от Влаев - от сребро и злато,  и състарен с киселина. След като изслуша страните по делото, съдът уважи искането на прокуратурата и остави в ареста Добчев, Андинов, Влаев и четвъртият в групата
Антон Ивов.

 Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния спецсъд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна