Eмисия новини
от 20.00 часа

В събота в Копривщица ще се проведе празник на картофа

Вкусни творения, конкурси и състезания, свързани с картофи, предстоят на празника на картофа, който ще се проведе в събота от 11 ч. в град Копривщица.
Единственият град-музей в България се слави не само с богатото си историческо и културно наследство. Голяма част от населението се занимава с картофопроизводство, което също допринася за развитието на града, каза пред "Хоризонт" кметът Генчо Герданов:
"Копривщенската почва е подходяща за отглеждане на картоф, защото сме първо на 1100 м надморско равнище. Това налага и много малко химия да се слага и от там картофът става много екологично чист. Не може да се отглеждат толкова хиляди декара в Копривщица, а ние да нямаме празник и да не покажем, че отглеждаме най-вкусния и екологично чист картоф."
Освен да представи Копривщица като достоен производител на картофа, празникът ще обърне внимание и на проблемите на местните производители в кръгла маса с представители на институции:
"Ние ще се борим за в бъдеще производителите да бъдат обезпечени със средства и с помощи, а не да се купува картофът на безценица и прекупвачите да печелят много повече, а нашите съграждани да си хвърлят труда и по цяла година да разчитат на тази култура"
По време на празника копривщенци ще мерят сили в няколко конкурса - кулинарен, за детска рисунка, за най-голям и за най-нестандартен картоф. Предвидени са и няколко забавни състезания. Празникът ще продължи през целия ден с богата музикална програма и народно веселие.
Още от