Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Грешна запетайка вдигна цената на тока, борсата затвори", информира "24 часа". 10 октомври е бил инфарктен ден за българската икономика. Една сгрешена запетая на словенска фирма, търговец на ток, е подала оферта към българската енергийна борса, пояснява вестникът. Вместо желаните 10 мегавата, в офертата пише, че фирмата иска хиляда за едно денонощие, което всъщност е мощността на един блок на АЕЦ "Козлодуй". Това автоматично е довело до невероятно висока цена на електроенергията на борсата. Пред "24 часа" от държавния енергиен регулатор са казали, че ще разследват случилото се. 

За да работи догодина, на "Марица-изток" 2 са нужни 466 милиона лева, пише "Труд".Става дума за цената на емисиите вредни газове, които централата трябва да плати, уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. Според нея, токът няма да поскъпне заради това. В бизнес анализ,публикуван в "Труд", се казва, че въглищните централи имат бъдеще, ако са като съвременния ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Тълъбово". Те са най-близки по показатели спрямо все по-завишените екологични изисквания на Брюксел, се пояснява в анализа. Друго предимство е, че работят изцяло с български ресурс.

"Растящи дългове на бизнеса вещаят нови фалити" е водещото заглавие на "Сега." 19 процента от фирмите у нас са с висок риск от изпадане в неплатежоспособност. Данните са на консултантска компания за управление на риска. "Монитор" допълва данните, че  за една година е отчетено забавяне в изплащането на пари между фирмите в строителството и в автосектора. Над 70 хиляди фирми имат проблем с изплащане на дълговете си към други фирми. 

В интервю за "Стандарт", бившият министър на финансите Симеон Дянков съветва да запазим поне още пет години така наречения плосък данък. Още един съвет от него към българите - дръжте парите си в левове и евро, защото и двете валути са стабилни. Според Дянков, сега не е време да се намалява ДДС за хляба, както поиска БСП.

Държавните и общински музеи ще осигуряват един ден в месеца вход свободен, пише в приетите на второ четене промени в Закона за културното наследство. За това пише днес "Телеграф". С други промени - в Закона за закрила и развитие на културата, се въвежда онлайн излъчване на конкурсите за директори на държавни културни институти.

Според "Сега", ГЕРБ не защити паметниците на културата. Заканите за по-строги мерки спрямо собствениците останаха празни приказки, коментира вестникът и припомня обещанията на управляващите след пожара на така наречените царски конюшни по повод приетите вчера промени в Закона за културното наследство.

Нова хакерска групировка атакува посолства и министерства, предупреждава "Монитор". 

"Българчета карат стаж в "Армани" и "Ферари", пише "Стандарт". В много от италианските вузове обучението може да е без такси.  Това пояснява за вестника Димитър Александров, организатор на изложението за обучение в Италия.

"Пенсиите в Румъния стават двойни" пише на първа страница на "Земя". Коментарът на изданието е, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" позорно мълчат за вдигане на парите за старост. Според "Дума", всички са срещу министър Кирил Ананиев за здравната реформа. вестникът цитира лидера на БСП Корнелия Нинова, че противниците на идеите на Ананиев са единодушни - в центъра на промените трябва да са пациентите.

Още от категорията

Надзорният съвет на Здравната каса одобри проектобюджета на фонда за следващата година

Надзорният съвет на Здравната каса одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева. В тези 490 милиона има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага..

публикувано на 22.10.18 в 11:54
Лятото чешмите с минерална вода в Невестинско пресъхват или намаляват заради сушата. Два месеца в района не е валяло.

Пада дебитът на минералните извори в Невестинско

Чешмата с минерална вода край с. Неделкова Гращица, от която точат за консумация стотици хора всеки ден, е пресъхнала, казаха от общината  в Невестино. За няколко месеца пресъхнала и минералната чешма в центъра на Невестино. Смята се, че дебитът им пада заради засушаването. Каптажът на чешмата при Неделкова Гращица е на около 250 м..

публикувано на 22.10.18 в 11:51

Йоана Христова: Събирането на стари гуми продължава, а предстои да започне и събиране на текстил

София въвежда електрически автобуси за намаляване на замърсяване на въздуха, съобщи в предаването "Хоризонт до обед" заместник-кметът на екология на столицата Йоана Христова: "Дойдоха вече първите газови автобуси за тази година, предстои и нови 20 електробуса да тръгнат по софийските улици. Метрото продължава своето строителство, откъдето..

публикувано на 22.10.18 в 11:35

Изложба представя живота на учения в областта на космонавтиката проф. Виден Табаков

Документалната изложба Безпределният космос на човешкия ум ще бъде открита от 16.00 часа във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет. Експозицията е посветена на проф. Виден Табаков. Изложбата проследява с документи и фотографии съдбата на учения, който работи в САЩ. В родното му село Стакевци само старите хора знаят..

публикувано на 22.10.18 в 11:05

Две земетресения разтърсиха Канада

Две силни земетресения разлюляха западното крайбрежие на Канада, предаде АФП. Първият трус е бил с магнитуд 6.6, а вторият - 6.8.  Епицентърът и на двете земетресения е на около 200 км югозападно от Порт Харди - малък град в северозападния край на остров Ванкувър, Британска Колумбия. Трусовете са станали през малко повече от половин час. Засега..

публикувано на 22.10.18 в 10:54
Централата за биогаз в село Труд

Национално обединение на неправителствените организации учредяват в село Труд

В село Труд поставят началото на национално обединение на неправителствени организации от различни краища на България. Целта е да се обединят усилия в борбата срещу бездействието на институциите по проблема с чистотата на въздуха, каза в предаването "Преди всички" Галина Тошева от Сдружение "Бъдеще за село Труд": “Когато много населени..

публикувано на 22.10.18 в 10:21

Магия ли е химията?

През изминалата седмица малки изследователи забъркваха големи открития. Причината е Научната лаборатория за деца на Байер, която посрещна близо 1000 деца между 6 и 12-годишна възраст в София. Сега лабораторията се готви за своите малки изследователи от Пловдив и Варна. Сесиите в образователната инициатива са повече от тези в предишните издания на детската..

публикувано на 22.10.18 в 10:15