Драгиновци обичат, пазят и славят старите местни традиции

Според броя на своите жители Драгиново се нарежда на четвърто място сред селата в България. Разположено е в Западните Родопи, в близост до Велинград. В миналото е известно под името Корова (от тур.Kuru – ova – Сухо поле), а от 1971 г. е преименувано на Драгиново, в чест на поп Методий Драгинов – православен духовник, автор на летописи за помохамеданчването на българското християнско население в Родопите. Така се нарича и читалището, основано през 1936 г. от местни учители – будни хора от селото, които приемат като мисия опазването на духовното наследство. Първоначалната му културна дейност е съсредоточена в библиотеката. По-късно самодейците се изявяват с театралните си постановки. Особен подем в читалищния живот настъпва при основаването през 1969 г. на Ансамбъла за автентични песни и танци на с. Драгиново. Първоначално е сформирана мъжка група, а през 1970 г. запяват и жените, създава се и танцовата трупа. За песните в този край е характерен двугласът – отличителна черта на Шопската и Пиринска фолклорна области, той се среща само в определени селища от други региони.

Снимка

Песните и танците на самодейците от Драгиново, облечени в старинните си пъстри носии, грабват вниманието на специалисти и публика по събори и фестивали. Успешните им изяви са увенчани с много награди на наши и международни сцени. Огромен е приносът на основателката и музикалната ръководителка на ансамбъла Грета Кадьова, която продължава да твори и до днес. Професионалния опит тя дължи на образованието си в СМУ в Пловдив, на дългогодишното си участие в градския хор под диригентството на проф. Асен Диамандиев и непрестанното изследване на оригиналния фолклор на с. Драгиново и неговото сценично претворяване. Музикантската ѝ гордост е, че успява да привлече и младите в ансамбловото пеене и танци.

Това прекрасно село в района на Велинград е свързано с Родопа планина – широка, мощна с красивите си гласове и добрите хора. Драгиново е голямо село, живеят мохамедани (помаци) и християни. Християните са малко, но животът им е хубав и на едните, и на другите. Разбират се прекрасно. Чудесно си живеят хората. Традициите, които аз заварих преди 48 години, когато дойдох от Велинград, не са малко. Чества се празникът „Кърчибук“ – на 27 март. Носи това име, защото се отива на къра и се запалва чибук (лула) от тези, които са излезли, за да пазарят овчарите за работния сезон. Вечерта се правят седенки, младите се гощават, ходят за здравец. Гергьовден в Драгиново се празнува 2 дни. Предварителната подготовка е сериозна – 2-3 седмици. Най-интересното е, че мюсюлманите, сгодени до този момент, боядисват яйца по вечерно време, слагат ги в торбички, красиво изработени от тях, и ги раздават на децата. На втория ден се правят люлки както едно време. Много се тачи пролетният празник „Благовест“ (Благовещение). На този ден ходят в гората за здравец, донасят китките по домовете, садят по градинките си и отново момите и ергените се събират по седенки, пеят, веселят се и люлки си връзват край реката. Когато отидох в селото да работя, за пръв път разбрах за интересния предстватбен ритуал – „тельосването“.

Снимка

При него „тельосват“ – т. е. украсяват лицето на бъдещата булка с пудра, пайети, златни и сребърни нишки и пр., а тя е облечена в сватбената си носия. Ако сватбата е в събота и неделя, момата „тельосват“ в петък, тогава сплитат и плитките ѝ. Този красив обичай продължава и днес.

Снимки: draginovo.com и dnevnik.bg

Още от категорията
Иво Аръков

Актьорът Иво Аръков: Земята е космически кораб, а ние сме прашинки във вселената

Думи на актьора Иво Аръков в предаването „Нощен Хоризонт”. Гледали сте този млад творец в телевизионния сериал „Фамилията”, а сега и в „Скъпи наследници”. Скоро ще излезе и новият сериал, в който участва, с работно заглавие „Слънчев бряг”. Актьорът игра и във филма „Кецове”, както и в други филми на големия екран. Още във втори курс е одобрен лично..

публикувано на 23.10.18 в 18:19

В Плевен започна седмица на четенето

С поредица от инициативи в Плевен започна седмицата на четенето. Целта е да се възпита любов към книгата от най-ранна детска възраст. “Четене на приказки за малки и големи състезания по четене, писане, драматизации, приказни карнавали, изложби на детски рисунки, сюжети от литературни произведения, срещи с местни писатели, поети, посещения в..

публикувано на 23.10.18 в 16:56
Картина на Калоян Илиев-Кокимото.

Порт Прим Арт Фест за втори път в Бургас

Със специалното участие на Татяна Лолова за втори път в Бургас се проведе Порт Прим Арт Фест. Във фестивалната програма бяха включени известни български и чуждестранни творци. Това е най-младият фестивал у нас, чийто фокус е културата и най-актуалното в нея. Художникът Стефан Божков е творчески директор на фестивала, който започна миналата година, когато..

публикувано на 23.10.18 в 16:55

„Нека погледнем“ в Галерията за съвременно изкуство

Артистичният сезон на Галерията за съвременно изкуство в столицата се открива довечера (23 октомври) с изложбата „Let’s look“ на Милена Савова-Оклер. Художничката, която е магистър на Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново от години живее и работи в Женева и има 18 самостоятелни изложби в Швейцария, Германия, Франция, Италия, САЩ, Нова..

публикувано на 23.10.18 в 15:37

Утре е премиерата на „Мовименто/Вариации“

Утре е премиерата на „Мовименто/Вариации“ в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК. Това е режисьорски проект на Гергана Димитрова. В предаването „12+3“ тя разказа:       „Това е първата официална среща с публика. Много сме радостни, че сме част от програмата на АСТ Фестивал за свободен театър. /…/ Общото между авторите е..

публикувано на 23.10.18 в 15:23

Откриха най-стария потънал цял кораб в света на дъното на Черно море

Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от научен англо-български екип, предадоха Франс прес и ТАСС. "Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина", заяви проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология..

публикувано на 23.10.18 в 15:09

Аделина Попнеделева: Всеки художник неизменно рисува себе си

Неонов надпис свети в розово като лъжливо обещание за позитивно послание, преди да прочетеш думите „Не очаквайте прекалено много от края на света“. Това е входът към изложбата „Розова светлина“ на Аделина Попнеделева – трета в серията „Автобиография“, с която САМСИ подчертава имената, променили изкуството ни от 90-те до сега. Аделина Попнеделева показва..

публикувано на 23.10.18 в 14:28