Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова предлага държавата или общината да купят къщата на поета Пейо Яворов

Къща-музей П.К.Яворов
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага държавата или общината да купят къщата на поета Пейо Яворов. Това намерение тя съобщи в профила си в социалните мрежи, след като стана ясно, че частен съдебен изпълнител е обявил паметника на културата на търг.

Държавата или общината ще трябва да платят 1 628 758 лв., ако се реши къщата да стане публична собственост. В момента паметникът на културата е частна собственост, а държавата от години мисли варианти как да я придобие. Причината къщата на Яворов да излезе на търг е задължения на сегашния собственик.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разговаряла с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов за придобиването на имота. През юли обаче министър Банов изключи възможността имотът да бъде заменен с друг, защото на къщата са направени множество ипотеки.

Според Фандъкова къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията си на музей на един от най-великите български поети. От 1963 г. къщата е музей. Наскоро сградата претърпя и спешен ремонт, за да може да се включи в инициативата "Нощ на музеите".

Търгът трябва да приключи на 16 ноември. Дотогава и сегашният собственик може да си плати дълговете.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени