Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон, Париж и Берлин призоваха за надеждно разследване на изчезването на саудитския журналист

| обновено на 15.10.18 в 02:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Великобритания, Франция и Германия призоваха властите на Саудитска Арабия и Турция да извършат надеждно разследване на изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги и заявиха, че подхождат най-сериозно към този случай, предадоха Франс прес и Ройтерс.
 

"Защитата на свободата на словото и на свободните медии и осигуряването на защита на журналистите са основни приоритети за Великобритания, Франция и Германия", се казва в общо изявление на външните министри на трите страни.

"Необходимо е надеждно разследване, за да се установи истината и ако е необходимо, да се идентифицират свързаните с изчезването на Джамал Кашоги и да се гарантира, че ще им бъде потърсена отговорност", заявяват тримата министри.

Междувременно саудитският крал Салман е обсъдил по телефона в неделя с турския президент Реджеб Ердоган случая с изчезналия в Истанбул саудитски журналист Джамал Кашоги. Крал Салман е благодарил на турския лидер за създаването на съвместната работна група за разследване на случая и е посочил, че никой не може да накърни връзките между двете страни.

Според турските власти и годеницата на Хашоги той влязъл на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба и оттогава е в неизвестност. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна