Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата американска верига магазини "Сиърс" е изправена пред фалит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Сиърс" - компанията, която промени американския начин на пазаруване, е изправена пред фалит, предадоха Ройтерс и "Блумбърг".

Емблематичната марка, чийто магазини присъстват в почти всеки американски мол и чийто пробив в интернет търговията промени навиците на хората, е подала молба за защита от кредитори по силата на член 11 от Закона за фалитите в Съединените щати.

Причината е огромен дълг, надвишаващ 5 млрд. долара и неспособността на компанията да посрещне в понеделник погасяване на задължения за 134 млн. долара.

Компанията е създадена преди 125 години, когато пуска каталог за поръчки по пощата.

Компанията също така обяви, че ще закрие почти 150 магазини. До края на годината ще бъдат затвори 142 от непечелившите обекти, след като през ноември "Сиърс" заяви, че до ноември ще затвори 46 от своите магазини. Трябва да се има предвид, че компанията оперира с близо 700 магазина на Sears и Kmart, след като двете вериги магазини се обединиха през 2004-а година.

Според данни на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ, към февруари тази година в Sears Holdings работеха 89 хиляди души, което е далеч под почти 350 хиляди само допреди десет години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна