Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов напрежение на саудитската фондова борса заради скандала с изчезналия журналист Джамал Хашоги

Саудитска фондова борса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фондовата борса на Саудитска Арабия, известна и като Tadawul, се намира под силен натиск от продажби в началото на търговията във вторник на фона на притеснения, че международното възмущение от изчезването на журналиста-дисидент Джамал Хашоги ще навреди на чуждестранните инвестиции в страната.

След стартирането на търговия, Saudi Tadawul index се понижава с около 3%, заличавайки голяма част от солидния отскок в понеделник с 4,1 на сто. Ройтерс цитира някои мениджъри на регионални фондове, според които вчерашното поскъпване на акциите се е дължало на интервенция от страна на държавно-свързани инвестиционни фондове, които са се намесили в подкрепа на пазара, както го направиха i в края на миналата година, когато мащабното разследване за корупция в Кралството разтревожи международните инвеститори.

От началото на днешната търговия обаче, покупките на акции от фондове не са в големи обеми, давайки по този начин превес на продажбите от страна на инвеститорите на дребно, които са и най-активни на борсата в Риад.

Акциите на най-голямата банка на Саудитска Арабия - National Commercial Bank се понижават с цели 4,7%, а акциите на най-голямата нефтохимическата компанията - Saudi Basic Industries - с 2,9 на сто.

"Има много голяма несигурност по отношение на ситуацията и хората се паникьосват заради потока от новини", посочи пред Ройтерс анализатор на пазарите от Персийския залив, който обаче отказа да бъде назован поради политическа чувствителност.

Трябва да се има предвид, че държавният секретар на САЩ Майк Помпей пристигна в Рияд във вторник, за да обсъди аферата около изчезването и евентуалната смърт на саудитския журналист-дисидент Хашоги.

Днешният негативен старт на борсата в Кралството е факт, след като CNN съобщи, че Риад се готви да признае, че смъртта на Джамал Хашоги е настъпила по време на "недобросъвестно" проведен разпит. Ако се случи подобно признание, това може да се окаже стъпка към минимизиране на негативното икономическото въздействие от самата афера, посочи пред Ройтерс банкер от Персийския залив.

За разликата от борсата в Риад, другите основни фондови пазари в Персийския залив стартират днешната търговия с повишения. Фондовият индекс на Катар нараства с 0,7% благодарение на скок с 1,2% на акциите на компанията  Industries Qatar.

Индексът на Дубай пък се повишава с 0,3% в резултат на възходящо движение на акциите от телекомуникационния и от сектора на недвижимите имоти. Така например акциите на интегрираната телекомуникационна компанията на емирството Du поскъпват с 2%, а на DAMAC Properties - с 2,7 на сто.

Борсовият индекс на Абу Даби нараства с 0,1%, подкрепен от скок с 2,3% на акциите на компанията Eshraq Properties, който получи в понеделник одобрение от регулаторните органи да продължи програмата си за обратно изкупуване на акции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна