Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отложи обиска на резиденцията на саудитския консул в Истанбул

| обновено на 17.10.18 в 07:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на страните от Г-7 изразиха силно безпокойство от изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги и заявиха, че от виновните трябва да се потърси отговорност. В изявлението си седемте държави, заедно с ЕС, посочват, че насърчават турско-саудитското сътрудничество и очакват Рияд да проведе пълно, достоверно, прозрачно и бързо разследване.

Снощи турската полиция отложи обиска в резиденцията на генералния консул на Саудитска Арабия в Истанбул, тъй като представители на саудитските власти не са успели да се включат в него.

Външният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Анкара ще разшири разследването, след като по-рано бе съобщено, че в саудитското консулство са били открити отровни материали, боядисани след изчезването на журналиста.

За откриването на подозрителните материали по време на обиска в понеделник срещу вторник вечерта съобщи вчера пред журналисти в Анкара турският президент Реджеп Ердоган. Редица анонимни източници от силите за сигурност потвърждават пред местни и световни медии, че при обиска са били открити веществени доказателства, сочещи за убийство.

Междувременно генералният консул на кралството в Истанбул във вторник следобед отлетя за родината си. Чавушоглу коментира, че ако саудитски дипломат иска да се върне в страната си, може да го направи и няма ограничения за това. Той обаче добави, че ако е необходимо и турската прокуратура реши, може да бъдат разпитани саудитски официални лица. На въпрос за евентуално убийство на журналиста по време на разпит, каквито твърдения се появиха в медиите, той заяви, че консулствата не са места за разпити, които трябва да се провеждат от съдебните власти.

„Ако саудитците са знаели какво се е случило с Хашоги, това ще бъде лошо“, написа в Туитър американският президент Доналд Тръмп, след като е разговарял по телефона с принц Мохамед бин Салман. Саудитският престолонаследник го е уверил, че в ход е пълно разследване.

Междувременно американският държавен секретар Майк Помпео разговаря във вторник в Рияд с крал Салман, с принц Мохамед бин Салман и с външния министър Ахмад ал-Джубейр.

Днес в Турция се очаква среща между турския и американския първи дипломати. Те ще обсъдят двустранните отношения, ситуацията в Сирия и регионални и международни въпроси, се казва в публикуваното от турското външно министерство съобщение.

Живеещ в изгнание в Германия саудитски принц, който е критик на режима в Рияд изрази пред агенция ДПА съмнение, че през септември е имало опит да бъде примамен в саудитското посолство в Кайро и там да бъде убит или отвлечен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна