Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев започва тридневно работно посещение във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският президент Румен Радев започва днес тридневно работно посещение във Великобритания по покана на кралица Елизабет Втора, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

През първия ден Румен Радев, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България, ще посети щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО -МАРКОМ в Нортууд. Той ще се срещне с командира на МАРКОМ вицеадмирал Клайв Джонстън, за да обсъдят съвместните операции и учения с българско участие, а също и сътрудничеството на българските военноморски сили в рамките на НАТО. Клайв Джонстън посети България в края на януари 2017 г. и даде висока оценка на страната за съдействието и поддръжката на постоянните военноморски групи, като предоставя кораби, персонал и съдействие във всички области в дейността на НАТО.

Днес вечерта е предвидена среща на Румен Радев в посолството в Лондон с българи, живеещи във Великобритания.

Утре президентът Радев има аудиенция при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, а след обед ще изнесе лекция в Университета в Оксфорд на тема „Предизвикателствата за сигурността пред Европа“. Предвидена е и среща на Румен Радев с български студенти във Великобритания.

В рамките на визитата във Великобритания на 19 октомври президентът и българската делегация ще посетят Уестминстърското абатство в Лондон.

Българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна