Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит е във фокуса на европейските лидери на срещата им в Брюксел

Брекзит е единствената тема, която ще бъде на вниманието на европейските лидери през първия ден на Европейския съвет, който се провежда днес и утре в Брюксел.

В началото на срещата, която започва тази вечер, британският премиер Тереза Мей ще представи на останалите 27 лидери британските виждания, след което Европейският съвет ще продължи във формат 27.

Главният преговарящ Мишел Барние ще информира ръководителите за актуалното състояние на преговорите по споразумението за оттегляне на Обединеното кралство.

Шансовете, то да бъде постигнато, са почти нулеви. Както вече подчерта председателят на ЕС Доналд Туск, по-вероятно от когато и да било е да не се стигне до сделка.

Остават нерешен въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия, по който въпреки напрегнатите преговори в последните дни, не се стигна до напредък. Очаква се 27-те европейски лидери да вземат решение за следващи действия.

За България основна цел остава постигането на споразумение, което да гарантира правата на гражданите ни в Обединеното кралство, да защити финансовите ни интереси, както и да запази до края на преходния период съществуващите търговски, транспортни и други връзки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна