Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредитор на „Олимпик” отложи решението за ликвидация на застрахователя

| обновено на 17.10.18 в 18:52
"Олимпик"
Снимка: Радио Шумен

Възражения от малка кипърска фирма, кредитор на „Олимпик”, отсрочи още съдебното решение за обявяването на застрахователната компания в ликвидация, което засяга над 200 000 нейни клиенти в България. Това стана ясно на второто заседание по делото, което се проведе днес в Окръжния съд в Никозия.

На днешното заседание съдът в Никозия започна гледане по същество на внесения от Застрахователния надзор на Кипър иск за обявяване на „Олимпик” в несъстоятелност.

Самият иск бе обнародван в края на септември в Официалния вестник на Република Кипър и местен всекидневник, както разпореди съдия Ангелос Давид на първото заседание на 12 септември. И вече предизвика възражения.

Адвокатите на сравнително малка компания от Лимасол – „Експрес-гараж“ ООД, която има застраховани автомобили в „Олимпик”, обявиха днес, че тя ще възрази по два пункта. Транспортната фирма не е съгласна с продължаването на самата процедура за обявяване на дружеството в ликвидация, както и с назначаването на сегашния временен ликвидатор Павлос Накузи за постоянен ликвидатор.

Самото възражение трябва да бъде внесено официално в съда до 24 октомври, даде срок съдия Ангелос Давид. То ще бъде разгледано на следващото заседание по делото, което ще се проведе на 26 октомври.

В разговор за БНР след приключване на съдебното заседание Павлос Накузи, временен ликвидатор, и Акис Папахристодулу, генерален мениджър на кипърския Фонд за автомобилно застраховане (кипърския Гаранционен фонд), изразиха очакванията си за скорошно съдебно решение по делото, за да може да тръгне самият процес на ликвидация. Те приемат насрочването на следващото заседание само след 10 дни като проява на разбиране от съдия Давид за последващите трудни процедури и важното им значение за многобройните засегнати кредитори на „Олимпик”. 

В съдебната зала днес присъстваха представители на застрахователния надзор на Кипър, Гаранционния фонд, българското посолство, както и кипърският адвокат, упълномощен за наблюдател на процеса от името на гаранционния фонд на България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна