Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ напускат Световния пощенски съюз заради Китай, превозвал стоки на несправедливо ниски цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ започват процес на изтегляне от 144-годишния Световен пощенски съюз във връзка с понижаването на таксите за малки пратки от Китай и други страни, съобщават БГНЕС и БТА, цитирайки ТАСС и Асошиейтед прес.

Представител на вашингтонската администрация направи съобщението на телефонен брифинг за журналисти. По думите му, въвеждането в рамките на Световния пощенски съюз на намалени такси за пратки от чужбина нанася сериозни вреди на пощенската инфраструктура в САЩ. Така изпращането на пратка от Пекин за Ню Йорк е значително по-евтино, отколкото от Ню Йорк до Сан Франциско, отбелязаха от администрацията.

Освен това представителите на изпълнителната власт на САЩ обясниха решението си и с това, че пратките от Китай в САЩ понякога съдържат наркотици.

Кореспондентът на Би Би Си в Азия Каришма Васуани казва, че стремежът да се излезе от договора е насочен към принуждаването на китайците да се откажат от статута на развиващите се държави, който са имали, когато за първи път са влезли в договора през 1969 г. Международните пощенски тарифи се управляват от Универсалния пощенски съюз (UPU), институция на Организацията на обединените нации, чиито корени могат да се проследят до края на XIX век. Той субсидира доставки от развиващите се страни, като поставя по-високи ставки за по-богатите държави, включително САЩ.

САЩ искат промени в пощенския договор, за да позволят на страните да определят свои собствени цени за пратките с тегло под 2 кг. Вече им е разрешено да правят това за по-големи пакети. Нарастването на международните онлайн пазарувания доведе до огромно увеличение на броя на малки пратки, изпратени чрез пощенската система.

Според специалисти намеренията на Вашингтон отразяват поредната стъпка от агресивния подход на Доналд Тръмп към търговията „Америка на първо място“, който доведе до наказателни мита за стоки на стойност стотици милиарди, критика срещу съществуващи търговски договори и многонационални споразумения.

Процесът на излизане от Световния пощенски съюз ще завърши за половин година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна