Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Николай Делиянев представя свой новаторски стил в изложбата "Загадката на вибрациите"

БНР Новини

Абстрактни картини, в които колкото повече се вглеждаш, толкова повече усещаш вибрациите на цветовете, светлината и дори въздуха, такова е общото впечатление от първата самостоятелна изложба на младия български художник Николай Делиянев в София. Тя е подредена в артистичното пространство „Къщата на София“ и ще остане там до 30 октомври. Според критиката картините му носят неподражаем почерк и стил и са едновременно естествени, ефирни и загадъчни. Абстрактната триизмерна живопис провокира нашето въображение. Формите и цветовете в нея сякаш се доближават до реалността, но и се отблъскват от нея, за да оставят усещане за допир до нещо тайнствено, мистично, дори космическо и божествено. Неслучайно самият Николай Делиянев е нарекъл изложбата „Загадките на вибрациите“. „Линиите и цветовете, бликовете и светлините при Делиянев сякаш вибрират едновременно. Начинът, по който пренася резонанса на трептенията, е мелодичен и загадъчен“ – така изкуствоведите описват неговия стил на работа. 

Снимка

Видно е, че чрез изкуството се предават чувства, които те пренасят в света на автора и неговите фантазии. Като допълнителен щрих към творчеството на художника трябва да споменем влиянието на италианската култура и архитектурата на Рим, където е избрал да твори. Оттам Николай Делиянев започва разказа за себе си и за първата си самостоятелна изложба в България:




Моето изкуство започва почти от появата ми на света. Започнал съм да рисувам като дете по стените на къщата ни едни летящи коне. През целия ми живот винаги изкуството е било в мен и го показвам чрез моите картини. Завършил съм гимназията по изобразително изкуство в Благоевград. От малък съм търсил книги за големите имена в изкуството и съм ги изучавал. Лека-полека в мен се появи желанието да рисувам и експериментирам в най-различни стилове, да търся различни техники и теми. Когато отидох в Италия преди 23 години, първата ми работа беше да посетя всичките катедрали. Аз съм вярващ, но когато влизах за пръв път ги приемах като истинска „библиотека на изкуството“. На това място можеш да се докосваш до големите учители в живописта. Нищо, че не са при нас, чрез картините те ни влияят и днес. Без да се усетиш, те те обогатяват емоционално и оставят отпечатък завинаги. Заглавието „Загадката на вибрациите" подсказва за въображаемите струни, които могат да се забележат. Те дават дълбочина, триизмерност и трептене на картината. Радвам се, че и зрителят ги възприема така. Получава се взаимодействие между човека и картината, тази нишка сякаш вибрира в съзнанието и фантазията на публиката. Вслушвам се и е приятно, защото разговаряме със зрителите за загадката, която откриват вече чрез своите сетива и фантазия върху моите платна:

Снимка

Както всеки човек, отдаден на изкуството, Николай Делиянев се стреми да не спира на едно място, постоянно търси изненадата чрез нови похвати в рисуването. Вече е убеден, че както в живота, така и в изкуството, нищо не идва случайно. Така срещата с венецуелския художник Уилмер Херрисон подсказала на Делиянев, че и той може да внесе подобна оптична илюзия в своите композиции. Херрисон прави много геометрични творби, работи с техниката, наречена „оптична илюзия“. Аз имах опит с фигуративното, но когато добавих и оптичната техника, се получиха много ефектни картини – казва Николай Делиянев и продължава:

Снимка

Така имам възможност да изразявам всичката емоция и любов в картините си и се надявам, че това резонира в публиката. Според мен е много актуална тази техника и в бъдеще и ще бъде много популярна, щом и критиката ѝ обръща много специално внимание.

Аз по принцип рисувам винаги с музика, слушам космическа музика. Така трептенията от музиката чрез четката преминават в картините ми. Винаги съм следял накъде върви изкуството, но също така и всичко, случващо се в България. Родината е в моето сърце и аз като всеки, който е извън нея, изпитвам влечение към всичко българско и откривам неща, които преди съм подминавал. Най-важното е, че в последно време културата в България има много голям възход, а това означава, че ще има възход и за цялата държава“.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна