Eмисия новини
от 08.00 часа

Вашингтон дава още няколко дни на Рияд, но възприема случая "Хашоги" много сериозно

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ искат да дадат още няколко дни на Саудитска Арабия да представи обяснения за изчезването на журналиста Джамал Хашоги, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Той е казал на саудитските ръководители, че САЩ приемат много сериозно случая и ще очакват резултатите на разследването на кралството и Турция преди да решат как да отговорят.

Саудитските власти се ангажираха да извършат пълно и подробно разследване, увери Помпейо, след като информира на четири очи президента Тръмп в Овалния кабинет за разговорите си с лидерите на Саудитска Арабия и Турция.

По-късно, на въпрос на репортери на военно-въздушната база „Андрюс“ дали Джамал Хашоги е мъртъв Тръмп каза: „Несъмнено така изглежда според мен“, и добави, че „това е много тъжно“.

В интервю за „Ню Йорк таймс“ президентът изтъкна, че е „малко рано“ да се правят категорични заключения за това кой е разпоредил убийството на Хашоги. Същевременно той изрази доверие в разузнавателните сведения за роля на висши саудитски кръгове в убийството на журналиста.

Хашоги е в неизвестност след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Турските власти заявяват, че той е бил убит, а саудитските отричат.

Изчезването на журналиста предизвика дипломатическа криза. Пред журналистите Помпейо каза, че той е подчертал „дългогодишните стратегически отношения“ между САЩ и Саудитска Арабия.


Още от