Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребват загиналите при въоръженото нападение срещу колеж в град Керч

| обновено на 19.10.18 в 12:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 12.00 часа започна погребението на загиналите при въоръженото нападение срещу политехническия колеж в град Керч. Повечето ще бъдат погребани в Крим, четирима – в Краснодар, а студентът Егор Перепелкин – в родния му Челябинск. По-рано в Керч беше организирана прощална церемония на централния площад "Ленин", където е църквата "Йоан Предтеча".

Хиляди хора се събраха на площад „Ленин“ в центъра на града, където бяха изложени ковчезите с тленните останки на жертвите – петнайсет студенти и петима преподаватели. Зад всеки ковчег беше поставен траурен венец и строен почетен караул от курсанти от местните военноморски училища. Православни свещеници отслужиха заупокойна молитва, а имами изпълниха дженазе намаз – мюсюлманския ритуал за прощаване с покойник. 

Панихида в памет на загиналите има и в други градове на Русия. В Крим е ден на траур. 

В сряда по обед 18-годишният студент в колежа Владислав Росляков взриви бомба и откри стрелба в учебното заведение. Загинаха двайсет души, ранени бяха около петдесет, а нападателят се самоуби. 

На форум в Сочи, организиран от международния дискусионен клуб „Валдай“, руският президент Владимир Путин коментира инцидента с твърдението, че млади хора с неустойчива психика си създават лъжегерои и това е лоша реакция на променящите се условия в света. Путин нарече справедливо действие присъединяването на Крим към Русия и аргументира твърдението си така:

„Защото, първо, исторически тази територия винаги е принадлежала на Русия, и хората поискаха да се върнат в Русия. Това е важното. Някой се опитва да не го забелязва, да се направи, че няма такова нещо, но всъщност всичко това го има. И реакцията на хората е най-добрият индикатор“, каза Путин. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени