Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признанието на Саудитска Арабия, че журналистът Джамал Хашоги е умрял в Истанбул, предизвика остри реакции

| обновено на 20.10.18 в 18:12
Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като категорично отричаше в продължение на 17 дни, Саудитска Арабия призна, че журналистът и известен критик на управляващите Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул.

След като категорично отричаше в продължение на 17 дни Саудитска Арабия най-после призна, че журналистът и известен критик на управляващите Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул.

Националната саудитска телевизия съобщи, че на 2 октомври, докато Хашоги е бил в консулството, за да получи документи за предстоящия му брак, е избухнал скандал с юмрючен бой, в който той е "умрял". Няма подробности в подкрепа на тази версия, нито информация къде е тялото му. Източник на "Ройтерс", представен като официален служител, казва, че трупът бил предаден на "местен сътрудник", но не се знае къде е. Прокуратурата съобщи, че "в ход е разследване и са арестувани 18 саудитци". Вископоставен кралски съветник и зам.-началник на разузнаването са отстранени от поста.

Признанието за смъртта на Хашоги предизвика остри международни реакции. 

Британското външно министерство заяви, че обмисля "следващи стъпки" и посочва, че на отговорните за това ужасно деяние трябва да се потърси сметка. 
Холандският премиер Марк Рюте подчерта, че е необходимо по-нататъшно разследване на смъртта на Хашоги. 
Организацията "Репортери без граници" призова да не се прави никакъв компромис с Рияд във връзка със случая Хашоги. 
А американският президент Доналд Тръмп заяви, че намира саудитските обяснения за смъртта на журналиста за достоверни, но добави, че е рано за окончателни заключения. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна