Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на кестена събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в Брежани

На празника бяха представени множество ястия с кестени
Снимка: Кети Тренчева, БНР

Празникът на брежанския кестен събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в бившето миньорско село. На кулинарната изложба бяха представени десетки ястия, приготвени по стари рецепти.

Пременени в празнични народни носии, домакините от селото бяха подредили огромна трапеза с баници, питки, десерти и основни ястия, в които присъства брежанският кестен с уникален вкус. Тази година участниците са двойно повече, сподели председателят на местното сдружение "Хора и традиции" Румяна Панова:

"Участват 60 домакина със свои гозби и кулинарна фантазия".

Благодарение на партньорството между община Симитли и община Берово, Република Македония, Брежани вече има и своя картинна галерия:

"Петима художници от Македония и петима български направиха по две картини, които отразяват бита, природата и хората на селото. Галерията вече е подредена".

Голямата цел на сдружение "Хора и традиции“, в което членува почти цялото село, е брежанският кестен да бъде признат от Европейската комисия като уникален български продукт с географско значение. Традиционни храни с кестени бяха представени тази година и на световното изложение в Италия.

Сдружението реализира успешно и друга своя инициатива - залесяване на нови кестенови гори, като за целта беше създаден и разсадник. Първите 10 хиляди фиданки бяха засадени с партньорството на Югозападното държавно горско предприятие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна