Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 14-20 октомври

Райнхолд Меснер и Кшищоф Виелицки

Най-добрият словенски бегач на свръхдълги разстояния Ivan Hrastovec постави нов рекорд в ултрамаратона на Далмация. Той избяга 160-километровото трасе в Хърватия, с близо 7000 метра положителна денивелация за 19 часа и 31 минути - с 22 минути по-бързо от досегашното най-добро постижение. В състезанието участва и българинът Пирин Галов. На 80-ия километър той рязко намали темпото си, но въпреки това, успя да финишира пети в своята възрастова група и 13-и в общото класиране, с време 26 часа и 15 минути. Добро представяне, като се има предвид, че преди по-малко от два месеца Галов финишира тежкия ултрамаратон Swiss Peaks Trail в Швейцарските Алпи. Тогава нашият бягач измина изтощителното 360-километрово, с 26,000 метра положителна денивелация за 117 часа и 57 минути. 44-годишният българин се нареди 14-и при мъжете-ветерани, а сънародничката ни Анета Ралчева зае тогава първото място във възрастовата група над 50 години, с време 129 часа и 37 минути.

Мария Николова бяга в момента в ултрамаратона Кападокия. Миналата година тя зае първото място при жените в престижното състезание. Още четирима българи участват днес по 119-километровата дистанция - Константин Атанасов, Йордан Стоилов, Веселин Делииванов и Константин Ганев. В 63-километровата дистанция пък се състезават Дарина Димитрова, Николай Марангозов и Николай Пенев, а по 38-километровото трасе - Андрей Гридин.

И през следващата година България ще бъде домакин на Световните серии по скайрънинг, потвърдиха от световната федерация. Пирин Ултра е състезанието, с което страната ни за втори път ще бъде част от календара. То ще се проведе от 20 до 22 септември 2019 г.
В световното класиране за този сезон Антония Григорова зае 13-то място в дисциплината Sky Extra и 13-то място в общото класиране с дебюта си в Световните серии именно в Пирин Ултра. Там българката зае третото място при жените. Сред мъжете в световната класация Кирил Николов-Дизела заема 15-то място, a Александър Спасов - 38-о. 
В българския календар по скайрънинг остава още едно състезание до края на този сезон - "Хайдушки пътеки" ще се проведе в Сливен в края на следващата седмица.

Завърши сезонът на българските даунхил серии. В края на миналата седмица Витоша беше домакин на финалния кръг - велосъстезанието Home Mountain Bike Cup.
При мъжете първи финишира Стивиан Гатев, следван само на 19 стотни от Росен Ковачев. Най-голяма беше конкуренцията сред юношите. С най-добри постижения в различните възрастови групи там бяха Михаил Георгиев и Румен Белезирев. В категорията хардтейл (колела без задно окачване) най-добре се представи Николай Георгиев.
При дамите надпреварата беше много важна, тъй като тя определи победителя в крайното класиране за сезона. За победата се пребори Виктория Гончева, а Изабела Янкова, която финишира със спускана гума, завърши само на 10 секунди след нея.

На тържествена церемония в Овиедо легендите в алпинизма Райнхолд Меснер и Кшищоф Виелицки получиха от испанския крал Фелипе Шести високото държавно отличие - наградата на Принцесата на Астурия, в областта на спорта. За първи път представители на алпинизма получават високото отличие, което се смята за испанския вариант на Нобеловите награди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна