Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И САЩ приветстваха решението на Скопие да започне конституционните промени

Снимка: Уикипедия

Съединените щати приветстват решението на парламента в Скопие да започне конституционните промени, които се изискват за прилагането на споразумението от Преспа с Гърция, съобщава агенция АНА-МПА.

Според изявление на говорителя на Държавния департамент Хедър Науърт, "САЩ вярват, че споразумението от Преспа е един исторически шанс за укрепването на стабилността, сигурността и благоденствието в целия регион".

С квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати, парламентът в Скопие прие късно в петък поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония. Този ход бе приветстван от ЕС, НАТО и България, реакциите в Гърция бяха разнопосочни.

Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици. Процесът обаче е дълъг и пред него остават препятствия, отбелязва Ройтерс. Ще са необходими още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата трябва да приключи най-късно до януари.

След като Република Македония промени официално името си, гръцкият парламент също ще трябва да одобри Преспанския договор. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистическата партия „Независими гърци“, обаче заплашва, че по-малкият партньор в управляващата коалиция ще напусне правителството, ако споразумението бъде одобрено.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна