Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир.

Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на събитието присъства и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

По думите на Ердоган проектът подсилва статутът на Анкара и Баку като регионални сили. Турският лидер добави, че съоръжението ще спести на страната внос на петролни продукти на стойност $1,5 млрд. годишно. Той изтъкна, че това е най-голямата инвестиция в последните 30 години. Това е и първият проект в Турция, получил обявеният от властите Сертификат за насърчаване на стратегическите инвестиции.

Вложението е на стойност $6,3 млрд.. Преработвателното предприятие има капацитет за обработка на 10 млн. тона суров петрол годишно, които ще покриват голяма част от турските вътрешни нужди. Някои от продуктите, които рафинерията ще произвежда, са нафта, дизелово и самолетно гориво, автомобилна газ (LPG).

Първата копка на проекта бе поставена през октомври 2011 г. от президентите Ердоган и Алиев. СОКАР притежава 60% от акциите, а другите 40 на сто принадлежат на азербайджанското министерство на икономиката.

Азербайджанският президент Илхам Алиев от своя страна заяви, че страните постигат всяка цел, която са си поставили, тъй като имат силна политическа воля за това. Той допълни, че под ръководството на Ердоган Турция се е превърнала в голяма глобална сила.

Реджеп Ердоган отново заяви, че гръцките опити за добив на въглеводородни горива в Източното Средиземноморие са обречени на неуспехи, а междувременно енергийният министър Фатих Дьонмез заяви, че Турция няма да се откаже от своите сеизмични проучвания в района.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна