Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-дългият морски мост в света бе открит в Китай

Китайският президент Си Цзипин говори на фона на голям екран, показващ заря и 55-километровия мост Хонконг-Чжухай-Макао, на церемонията по откриване на съоръжението в град Чжухай.
Снимка: БТА

Китайският президент Си Цзинпин откри днес най-дългия морски мост в света. 55-километровото съоръжение свързва  Хонконг, Макао и южния китайски град Чжухай. 

„Официално обявявам мостът Хонконг-Чжухай-Макао за открит“, каза кратко Си на церемонията в град Чжухай в присъствието на ръководителката на Хонконг Кари Лам и други високопоставени лица, съобщи АФП.

55-километровото съоръжение, което де факто не е само мост, а включва и изкуствени острови и подводни тунели, е част от амбициозната инициатива на Пекин за икономическо интегриране на 11 града от делтата на Перлената река, включително Хонконг и Макао, две бивши европейски колонии, върнати на Китай през 90-те години.

Строежът на моста започна през 2009 г. и първоначално той трябваше да бъде открит през 2016 г., но се изграждането се забави и оскъпи. Няма точни данни за цената, но според някои оценки тя надхвърля 100 млрд. юана ($14,4 млрд.). Участъкът, който ще осигурява достъп до пристанището на Хонконг, ще бъде завършен едва догодина, посочват местни медии, цитирани от ДПА.

За да се минава по моста, ще се изисква специално разрешително и повечето ползващи го ще трябва да взимат специален автобус или друг вид транспорт, за да преминат в Макао или Китай.

Дружеството за опазване на делфините съобщи, че строителството на моста е довело до 40-процентен спад в местната популация на критично застрашения китайски бял делфин, който е също и символ на Хонконг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна