Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US музей махна фрагменти от свитъците от Мъртво море, били ментета

3
Фрагмент от свитък от Мъртво море, изложен в Музея на Библията във Вашингтон, който се оказа, че е фалшив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски музей обяви, че 5 артефакта, за които бе обявил, че са фрагменти от ръкописи, известни като скрижалите от Мъртво море, са фалшиви и няма да бъдат излагани, предаде АФП.

Музеят на Библията във Вашингтон махна експонатите, след като германски изследователи заключиха, че те не са достатъчно стари.

Скрижалите (свитъците) от Мъртво море, които включват най-старите ръкописи на еврейски библейски текстове са датирани за периода I-III век след Христа. Те са около 900, като са открити между 1947-а и 1956 г. в пещерите Кумран над Мъртво море.

Петте отстранени експоната бяха изложени в просторния музей от откриването му през 2017 г., но към тях имаше бележка, че се проверява автентичността им.

През април миналата година музеят изпрати 5 от 16-те фрагмента от свитъци от Мъртво море, с които разполага, на германския Федерален институт за проучване и тестване на материалите.

Това стана, след като предишни изследвания поставиха под въпрос автентичността им. А Кип Дейвис от Западния университет „Тринити“ посочи в публикация, че най-малко 7 от фрагментите в колекцията на музея са съвременни ментета“.

Музеят махна 5-те експоната, тествани в Германия, като ги замени с други три, които ще бъдат подложени на анализ в бъдеще.

Музеят на Библията бе открит през ноември 2017 г. от евангелиста милиардер Стив Грийн, който бе основен финансов източник за сумата от $500 млн. за изграждането му.

Месеци по-рано неговата верига за произведения на изкуствата и занаятите „Хоби Лоби“ бе принудена да плати $3 млн. и да се откаже от 5500 артефакта, включително глинени плочки с клинописно писмо от Ирак, за които правосъдното министерство на САЩ каза, че са внесени незаконно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени