Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за Фонда за лечение на деца ще бъдат драстично намалени, предупреждават синдикатите

Снимка: czpz.org

Парите за Фонда за лечение на деца ще бъдат драстично намалени през следващата година. За това предупредиха представители на синдикатите, след като обсъдиха с работодатели финансовата рамка за 2019 г. С преместването на парите за Фонда към бюджета на здравната каса по-малко деца ще имат достъп до средства за животоспасяващо лечение в чужбина, заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа":

"През 2017 година бюджетът, който е изхарчен от фонда, е 20,5 милиона. Заложеното за следващата година е 12 милиона. Това предопределя политика на икономии, възможно най трудно отпускане на средства за лечение на деца в чужбина, както и на подпомагането им за издръжка в чужбина."

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал се обяви против увеличаването на средствата за възнаграждения в бюджетната сфера:"

Увеличението на възнагражденията може да бъде повече от десет процента, много повече от десет процента, ако се съкратят неефективни структури и от икономията може да се насочи към увеличение на възнагражденията."

Съветът за тристранно сътрудничество ще обсъди в петък държавния бюджет и бюджетите на здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна