Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО започва най-голямото си учение след Студената война

Четирима US войници бяха леко ранени във вторник при катастрофа на камионите им, доставящи материали за учението „Трайдънт джънкчър“ в Норвегия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО започва днес в Норвегия най-голямото си учение след края на Студената война, за да покаже на Русия, че алиансът е единен въпреки съмненията, посети от US президента Доналд Тръмп, предаде АФП.

В маневрите „Трайдънт джънкчър 2018“ до 7 ноември ще се включат около 50 000 военнослужещи, 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 бойни самолета и хеликоптера от 29-те членки на алианса плюс Финландия и Швеция.

„През последните години ситуацията в областта на сигурността в Европа значително се влоши“ каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е норвежец. И продължи: „Учението изпраща ясен сигнал на нашите държави и всеки потенциален противник. НАТО не търси конфронтация, но е готов да защити всички съюзници срещу каквато и да е заплаха“.

„Потенциални противници“ официално не са посочени, но всички си мислят за Русия, която има 198-километрова граница с Норвегия и пред последните години демонстрира военна мощ.

Руската армия анексира полуостров Крим през 2014 г., съдейства за дестабилизиране на Източна Украйна, увеличи бойните си възможности в Арктика и през септември проведе в Далечния изток най-голямото учение в историята си.

Руското посолство в Осло обяви, че смята учението на НАТО за „антируско“.

„Такава дейност е провокативна, дори когато се прави опит да бъде оправдана като чисто отбранителна“, се посочва в изявление на мисията.

От месеци Москва показва недоволство към растящото западно военно присъствие в региона. САЩ и Великобритания увеличиха присъствието си в Норвегия, за да приспособят войските си за бой при студено време.

В началото на октомври говорителката на руското МВнР Мария Захарова осъди „дрънкането с оръжия“ на НАТО и обеща „ответни мерки“ от страна на Москва.

Въпреки че президентът Тръмп пося съмнения в единството на алианса, САЩ участват в маневрите в Норвегия с над 14 000 войници, а изпращат и самолетоносач.

На маневрите са поканени двама руски и двама белоруски наблюдатели.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна