Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази лихвите без промяна и потвърди, че ще приключи с покупките на еврооблигации до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, като в същото време потвърди плановете си за постепенното ѝ оттегляне от стимулиращите парични и лихвени политики въпреки рисковете, свързани с Брекзит и италианската бюджетна драма, които влошават икономическите перспективи в региона.

На днешното си редовно заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Централната банка също така потвърди, че очаква да приключи с ежемесечните си покупки на еврооблигации, известни като "количествени улеснения", до края на декември 2018-а година. На предходното заседание през септември ЕЦБ взе решение да намали наполовина до 15 млрд. евро месечния размер на покупки на активи.

Коментирайки бъдещата си лихвена политика, ЕЦБ отново заяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "до най-малко през лятото на 2019-а година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Липсата на промени в досегашната парична и лихвена политика на ЕЦБ беше напълно очаквано от анализатори, икономисти и инвеститори, като вниманието на участниците на финансовите пазари вече се насочва към пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч. наше време). С интерес се очакват коментарите на "Супер Марио" по отношение на ескалиралите бюджетни спорове между италианското правителство и Европейската комисия и каква може да бъде реакцията на ЕЦБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна